EGS Bank Tarihi EGS Bank Nereye Devredildi?

EGS Bank Tarihi EGS Bank Nereye Devredildi?

23 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

1990’lı yıllarda ülkemizde kurulan bankalardan birisi de EGS Bank oldu. EGS Holding öncülüğünde, çok sayıda küçük ve orta ölçekli tekstil işletmecisinin bir araya gelmesi ile İzmir’de yöresel bir banka olarak kurulmuştur. EGS Bank’ın kuruluş amacı da başlangıçta İzmir ve çevresinin, büyük ölçekte Ege Bölgesi’nin tekstil esnafına maddi destek sağlamaktı. İlerleyen yıllarda durum değişmiştir. EGS Bank nedir ve EGS Bank’a ne oldu daha yakından bakalım… EGS Bank tarihi EGS Bank nereye devredildi?

EGS Bank Tarihi EGS Bank Nereye Devredildi?

EGS Bank, EGS Holding’in öncülük ettiği tekstil esnafı tarafından 1995 yılı Temmuz ayında İzmir merkezli olarak kurulmuştur. Bankanın kuruluş ismi Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank A.Ş.’dir. Yatırım bankası olarak kurulan banka, kuruluşundan yaklaşık 1,5 yıl kadar sonra ticari bankacılık izni de almıştır.

1997 yıl başından itibaren ticari bankacılık faaliyetlerine de başlayan EGS Bank’ın şubeleşme çalışmaları hızla sürmüştür. Kısa sürede ülke çapında 50 bankaya ulaşmış ve birisi de Malta’da olmak üzere 51 şube ile hizmet vermiştir. İştirak kuruluşları olarak EGS Leasing, EGS Sigorta, EGS Factoring ve EGS GMYO şirketlerini de kuran banka finans sektörünün etkili bir aktörü haline gelmiştir. Bu şirketlerin pek çoğu borsaya (o dönem İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) kote durumdaydı.

Bankacılık krizinin patlak vermesinin akabinde EGS Bank Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu’na devredilmiştir. Bankanın ana ortağı konumunda bulunan EGS Holding bankayı kurtarmak için çabalasa da bu çabaları yeterli olmamıştır. İştirak kuruluşlarının da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki tahtaları kapatılmıştır. Bu nedenle o dönem 92 bin yatırımcı mağdur olmuştur.

2001 yılında bankacılık izni kaldırılan EGS Bank’ın bütün aktif ve pasifleri, alacak ve borçları dahil olmak üzere Bayındırbank çatısı altında birleştirilmesine karar verilmiştir. Banka 6 yaşına geldiğinde kapanmıştır ve bankacılık krizinde batan en genç banka olarak dikkat çekmiştir. EGS Bank kapandığında Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu tarafından tespit edilen batık miktarı 150 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. EGS Bank 2001 krizinde batan en genç banka olarak tarihte yerini almıştır. Ülkemizde kapatılan diğer bankalara da buradan göz atabilirsiniz.