WTO Nedir WTO Açılımı Dünya Ticaret Örgütü Üyeleri 2021

WTO Nedir WTO Açılımı Dünya Ticaret Örgütü Üyeleri 2021

2 Ocak 2021 0 Yazar: Emine Zaman

Dünya Ticaret Örgütü WTO (World Trade Organization) ülkelerin iç ticaret yasaları konusunda yasal bir çerçeve oluşturan ve uluslararası bir ticaret ortamı oluşturan platformdur. Genellikle WTO olarak bilinen DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) çok taraflı bir ticaret ortamının yasal organıdır. WTO Üye Ülkeleri, Türkiye WTO’ya Üye Midir, Türkiye WTO’ya Ne Zaman Üye Oldu, WTO İle Türkiye Arasında Yapılan Anlaşmalar gibi Dünya Ticaret Örgütü WTO hakkında merak ettiklerinizi WTO Nedir WTO Açılımı Dünya Ticaret Örgütü Üyeleri 2021 başlıklı makalenin devamında bulabilirsiniz.

WTO Nedir WTO Açılımı Dünya Ticaret Örgütü Üyeleri 2021

Dünya Ticaret Örgütü 1 Ocak 1995 tarihinde kurulmuştur. WTO merkezi Cenevre’de bulunmaktadır. Resmi dilleri İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olan WTO’nun 160 civarında üye ülkesi bulunmaktadır. Dünya Ticaret Örgütü WTO uzun zaman süren Uruguay Round’u görüşmelerinin şekillendiği bir anlaşma olmakla birlikte aynı zamanda GATT’ın (Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması) devamı niteliğindedir. D-8 hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

WTO hem üye ülke sayısı hem de ticari politikaları ve uyguladığı ticari faaliyetler bakımdan GATT’dan daha kapsamlıdır. Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması yalnızca mal ticaretini kapsarken, WTO hem mal hem de fikir ticaretini de kapsamaktadır. WTO anlaşması kapsamında tekstilden tarıma, hizmetlerden fikri mülkiyet haklarında kadar 29 farklı  kurallar metini bulunmaktadır. Tarım alanında, piyasaya giriş koşulları, yerli üretimi destekleme kuralları, ihracat teşviki, bitki ve hayvan sağlığı, gıda güvenliği kuralları hakkında geniş açıklamalar WTO anlaşması kapsamında bulunmaktadır. Uluslararası ticaret konusunda gerekli olan kurallar bütünü WTO dahilinde bulunmaktadır.

WTO Üye Ülkeleri 2020

Dünya Ticaret Örgütü üye ülkeleri şu şekildedir.

Türkiye, Arjantin, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Bahreyn, Barbados, Belize, Bolivya, Botsvana, Belçika, Brezilya, Burkina Faso, Brunei, Burundi, Yeşil Burun Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti, Şili, Kanada, Kazakistan, Kolombiya, Kosta Rika, Fildişi Sahili, Kazakistan, Küba, Kıbrıs, Kırgızistan, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Cibuti, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, El Salvador, Lihtenştayn, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gabon, Almanya, Gana, Yunanistan, Grenada, Guatemala, Gine, Yeni Gine, Guyana, Honduras, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İrlanda, Jamaika, Japonya, Kenya, Güney Kore, Kuveyt, Lesotho, Lüksemburg, Makau, Madagaskar, Malavi, Malezya, Maldivler, Mali, Malta, Moritanya, Mauritius, Meksika, Fas, Mozambik, Myanmar, Namibya, Hollanda, Hollanda Antilleri, Yeni Zelanda, Nikaragua, Nijerya, Norveç, Pakistan, Paraguay, Peru, İtalya, Filipinler, Polonya, Portekiz, Romanya, Saint Lucia, St. Vincent ve Grenadinler, Senegal, Sierra Leone, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, Surinam, Swaziland, İsveç, İsviçre, Uruguay, Tanzanya, Tayland, Togo, Trinidad ve Tobago, Tunus, Uganda, Birleşik Krallık, Ukrayna, Venezuela, Zambiya, Zimbabve, Karadağ, Tacikistan, Rusya, Vanuatu, Yemen, Samoa, Moğolistan, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.

WTO’ya son katılan ülke Kazakistan’dır ve 2015 yılında üye olmuştur. D-8 hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Türkiye WTO’ya Üye Midir? Türkiye WTO’ya Ne Zaman Üye Oldu?

DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) 1 Ocak 1995’te GATT’ın daha kapsamlı bir hale gelmesi ile oluşmuştur. Türkiye’nin WTO üyeliği de bu tarihte başlamıştır.

WTO İle Türkiye Arasında Yapılan Anlaşmalar

Türkiye ile DTÖ arasında yapılan ticari anlaşmalar tarım, ödemeler dengesi, antidamping, ithalat yasakları gümrük değerleri, teknolojik ürünler, bölgesel ticaret anlaşmaları, vb. gibi alanlarda yapılmaktadır. Hem ülke içi hem de ülkeler arası ticaret usulleri WTO kapsamında belirtilmiştir.

D-8 hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.