Domatesin Fiyatı Altınla Yarışıyor!

Nisan ayında zam şampiyonu domates oldu. Domatesteki fiyat artışının sebebi olarak rekolte düşüklüğünü gösteren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Rusya’ya yapılacak olan domates ihracatının yasaklanması ile üreticinin domates ekimini azalttığını belirtti. Bu durumun iç piyasada domates fiyatına olumsuz etki ettiği aşikar.
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 2017 Nisan ayında yüzde 61’lik oranla tüketici bazında en yüksek fiyat artışı domateste gerçekleşmiştir. TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) verilerine göre üretici bazında nisan ayı domates fiyatlarında yüzde 51,5; markette ise yüzde 34’ü aşkın artış gerçekleşmiştir.

Domates ekimi azalınca fiyatlar arttı.
Domates fiyat artışını değerlendiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, fiyat artışının rekolte düşüklüğünden kaynaklandığını dile getirdi. Seyyar, Rusya’nın domates ihracatına sınırlama getirdiğini ve bundan dolayı özellikle Antalya’daki örtü altı üreticilerinin kış aylarında domates ekimini azalttığını belirtti. Tarımın Türkiye’nin üstü açık sanayisi olduğunu ve iklim değişikliklerinden fazlasınca etkilendiği kaydeden Rıza Seyyar, gerek iklim şartları gerekse Rusya ile ilişkilerden kaynaklı olarak domateste rekoltenin azaldığını, buna bağlı olarak ise fiyat artışı yaşandığını sözlerine ekledi.
Domatesin Kilosu 10 Lirayı Buldu!
Tüketicinin en çok talep gösterdiği sera ve salkım domates fiyatlarının 10 TL’ye çıktını söyleyen Seyyar, mayıs ayının ortasından itibaren fiyatlarda düşüş gerçekleşeceğini de bildirdi. 15 Mayıs’tan itibaren Antalya bölgesinde havanın ısınmasıyla birlikte domates üretiminde artış olacağını belirten Rıza Seyyar, haziran ayı itibariyle tarla domatesi döneminin başlayacağını ve fiyatların eskisi gibi 1,5 ila 2 TL’ye düşeceğini kaydetti. Seyyar, domates fiyatındaki artışın ihracat gelirlerini olumlu yönde etkilediğini söyleyerek, ocak- mart dönemimde gerçekleşen domates ihracatının 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 54 artış gösterdiğini sözlerine ekledi. Türkiye’deki enflasyon oranlarının tarihsel değişim sürecine buradan göz atabilirsiniz.
Ben anlamıyorum kardeşim bu nasıl iş? Hem bir yıldır Rusya bizden domates almıyor hem de domatesin fiyatı bir türlü düşmüyor, hayret doğrusu. Artık meyve sebze fiyatına hükümet bir el atsın. Bıktık fahiş kar elde eden aracılardan.
Ağız tadıyla domates dahi yiyemez olduk. Bu kadar pahalı domates mi olur? Domatesin fiyatının acilen aşağı çekilmesi lazım, bu fiyatlara garip guraba, fakir fukara domates bile yiyemez oldu.
Zaten organik değil hepsinde gdo var yemememiz daha iyi