Dağ Nedir? Dağlar Nasıl Oluşur? Dağlar Neden Vardır? Dağ Çeşitleri Nelerdir?

Dağ Nedir? Dağlar Nasıl Oluşur? Dağlar Neden Vardır? Dağ Çeşitleri Nelerdir?

8 Temmuz 2018 0 Yazar: Emine Zaman

Çevremize baktığımızda, doğada dikkatimizi çeken yapıların başında dağlar gelmektedir. Dağlar neden vardır ve dağlar nasıl oluşur sorularına cevap vermeden önce, dağ nedir sualine cevap vererek başlayalım. Dağ, en basit tabirle; etrafındaki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine denir.

Dağ nedir sorusuna verilebilecek başka bir cevap ise şu şekilde verilebilir… Çevresine göre gök yüzüne daha yakın olan ve bir zirvesi bulunan, tabii süreçler sonrasında meydana gelmiş, milyonlarca ton ağırlığındaki doğal oluşumlara dağ denir.

Dağlar Neden Vardır?

Milyarlarca yıldır var olan dünyamız, bu uzun zaman sürecinde pek çok aşamadan geçmiştir. Büyük patlamadan sonra soğuma evresine giren dünyamız, bu evrede canlıların yaşamına müsait hale gelmiştir. Soğuma evresi sırasında yeryüzünün kırılması, buruşması, katmanlaşması vb. gibi doğal süreçler sonrasında pek çok doğal güzellik meydana gelmiştir.

Dağlar neden vardır sorusunun cevabı tek cümleyle… Milyarlarca yıl boyunca yer kabuğunda ve yer yüzünde oluşan fiziksel değişimler sonrasında dağlar oluşmuştur. Dağların dünyanın ağırlık merkezleri olarak konumlandığı ve bir nevi dünyanın denge noktaları olduğunu da belirtmekte fayda var.

Dağlar Nasıl Oluşur?

Dağların oluşumu pek çok farklı şekilde meydana gelmektedir. Bazı dağlar ve sıradağlar yer kabuğunun sıkışması ve kırılması ile meydana gelmiştir. Bazı dağlar ise lavların soğuyup birikmesi sonrasında oluşmuştur. Bilhassa sönmüş volkanlar, diğer bir ifadeyle artık aktif olmayan yanardağlar bu gruptan sayılabilir.

Yanardağların içerisinden çıkmış binlerce derecedeki lavlar, zaman içerisinde soğur ve katmanlaşarak taşlaşır. Bu taşlaşma evresi zaman içerisinde dağların meydana gelmesini sağlar. Dolayısıyla sönmüş bir volkanın büyüklüğü ile, geçmişte yeryüzüne fışkırttığı lav miktarı doğru orantılıdır diyebiliriz. Ayrıca dağlar şekillerine göre ikiye ayrılır ve şekil yönünden dağlar 2 şekilde oluşur diyebiliriz. Bunlar: Kıvrımlı dağlar ve kırıklı dağlardır…

Dağların Yüksekliği Nasıl Ölçülür?

Dağlar için yükseklik, o dağın zirve noktasının deniz seviyesinden ne kadar yukarıda olduğudur. Yani bir dağın yüksekliği etrafına göre değil, deniz seviyesine göre ölçülür.

Dağ Çeşitleri Nelerdir?

Dağlar farklı şekillerde kategorize edilebilirler. Bu nedenle dağları değişik şekillerde gruplandırmak mümkündür. Dağların en çok gruplandırılması 2 şekilde yapılır.

* Tektonik dağlar

* Volkanik dağlar

Yahut:

* Tek dağlar

* Sıra dağlar

Ayrıca dağların kıtalara göre dağılımına buradan ve dünyadaki en uzun dağlara da buradan göz atabilirsiniz…