Çin Körfez Ülkeleriyle Ticareti Hızlandırıyor

Çin Körfez Ülkeleriyle Ticareti Hızlandırıyor

7 Şubat 2022 0 Yazar: Şerife Uslu

Asya’nın dev ekonomisi Çin Körfez Ülkeleriyle ticareti hızlandırmaya hazırlanıyor… Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2022 Beijing Kış Olimpiyatları nedeniyle ülkede bulunan yabancı liderle görüşmeler gerçekleştiriyor. Körfez Bölgesi’nden gelen çok sayıda liderle görüşen Xi Jinping, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerle serbest ticaret anlaşması müzakerelerini hızlandırmaya hazır olduklarını belirtti.

Çin Körfez Ülkeleriyle Ticareti Hızlandırıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya gelen Xi, Çin’in kapsamlı bir stratejik ortaklık kurmak istediği mesajını verdi. Çin’in BAE’nin kalkınma projelerine aktif olarak katılacağını da belirten Xi, özellikle yeni ve yenilenebilir enerji ile uzay ve havacılık gibi alanlarda işbirliğini genişleteceğini de söyledi.

Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan da görüşmede, Çin ile ilişkilerin güçlendirilmesinin BAE’nin dış politikası açısından en önemli öncelik olduğuna vurgu yaparak “Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığını sağlamlaştırma ve derinleştirme konusunda kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ayrıca Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin Ortadoğu’ya daha fazla katkı sağlaması için desteğimizi artıracağız” dedi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de görüşen Xi, iki ülkenin terörle mücadele alanında iş birliğini derinleştirmesi, kültürel ve toplumlar arası alışverişi geliştirmesi gerektiğini belirtti. Xi, Katar’ın Çin ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında erken bir tarihte serbest ticaret anlaşmasına varılmasına dair çabalarına devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

Genellikle Amerika Birleşik Devletleri ile iyi ikili ilişkileri bulunan Körfez Ülkeleri’nin Çin ile yakınlaşmasının ABD kanadında nasıl karşılanacağı ise merak konusu… Özellikle petrol ve doğalgaz yatakları konusunda son derece zengin olan Körfez Ülkeleri, devasa sanayisinin enerji gereksinimini karşılayabilmesi açısından Çin için stratejik önemde. Bunun yanı sıra ABD’nin siyasi ve ekonomik rakip olarak gördüğü Çin’in, kendi etki alanına girmesine sıcak bakmayacağı aşikar…