BRICS Amacı BRICS-T Ülkeleri 2021 BRICS Türkiye

BRICS Amacı BRICS-T Ülkeleri 2021 BRICS Türkiye

2 Ocak 2021 0 Yazar: Emine Zaman

BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ülkelerinin oluşturduğu ekonomik topluluktur. BRICS üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir addır (Brasil, Russia, India, China, South Africa). BRICS ekonomik topluluğu hızlı bir gelişim içerisindedir ve 2050 yılında önemli bir konumda olacakları öngörülmektedir. BRICS nedir, BRICS ülkeleri, Türkiye BRICS’e üye mi, Türkiye BRICS ilişkisi gibi merak ettiğiniz konuları BRICS Amacı BRICS-T Ülkeleri 2021 BRICS Türkiye başlıklı makalede bulabilirsiniz.

BRICS Amacı BRICS-T Ülkeleri 2021 BRICS Türkiye

Eski adı BRIC olan bu ekonomik topluluk 2011 yılında Güney Afrika’nın birliğe katılması ile BRICS olmuştur. BRICS ülkeleri aynı zamanda G20 ekonomik topluluğu üyeleridir. Hızla büyümekte olan ekonomilere sahip olan bu beş ülke arasında ikili ilişkilerde eşitlik, birbirlerinin devlet ilişkilerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri amaç edinilmiştir. D-8 ülkeleri ile ilgili bilgi edinmek için de buraya göz atabilirsiniz.

BRICS Nedir? BRICS Kuruluşu

Büyük ekonomilere sahip olan bu beş ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu ekonomik topluluktur. BRIC ismi ilk olarak 2001 yılında ortaya atılmış, bu dört ülkenin dışişleri bakanları 2006 yılının Eylül ayında New York’ta buluşmuşlar ve kapsamlı bir buluşma ise 16 Haziran 2009 yılında Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu buluşma BRIC’in ilk zirvesi ve kuruluşu olarak kabul edilmektedir. 2009 yılında yapılan bu zirveye Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ülkelerinin liderleri sırası ile Luiz Inácio Lula da Silva, Dmitri Medvedev, Manmohan Singh ve Hu Cintao katılmışlardır.

Zirvede temel olarak küresel ekonomik durumunu iyileştirme, uluslararası finans kurumlarını geliştirme ve bu dört ülke işbirliğini gelecekte daha da artırma konularında kararlar alınmıştır. Bunların yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin küresel çapta daha çok yer edinmesi de zirvede tartışılan konular arasında idi. Yekaterinburg’da 16 Haziran 2009 yapılan bu zirvenin ardından BRIC ülkeleri küresel yeni bir para birimine ihtiyaç duyulduğunu beyan etmişler ve bu açıklamanın ardından önemli döviz birimlerinde kısa süreli dalgalanmalar yaşanmıştır.

2010 yılında Güney Afrika ekonomik birliğe katılmak için girişimde bulunmuş, 2010 yılının Aralık ayında da birliğe üye olmuştur. Güney Afrika birliğe katıldıktan sonra bu ekonomik topluluğun adı “BRICS” olarak değiştirilmiştir. 2009 yılından bu yana ilgili ekonomik topluluk her yıl toplanmaktadır. D-8 ülkeleri ile ilgili bilgi edinmek için de buraya göz atabilirsiniz.

BRICS’ten IMF Benzeri Banka!

2013 yılında BRICS ülkeleri IMF Dünya Bankası’na rakip olacak bir finansal kuruluş kurmak istemişlerdir. Bu kuruluş “Yeni Kalkınma Bankası” olarak tanımlanmaktadır. 2013 Mart ayında kurulmasına karar verilmiş, 2014 yılında yapılan zirvede kurulmuş ve 2015 yılında da Yeni Kalkınma Bankası faaliyete geçmiştir.

Türkiye BRICS İlişkisi

Türkiye BRICS ekonomik topluluğuna henüz üye değildir. Türkiye potansiyel üyeler arasında yer almaktadır. BRICS potansiyel üyeleri arasında Türkiye ile birlikte Afganistan, Arjantin, Meksika, Lübnan, Endonezya da bulunmaktadır. Bu ülkeler BRICS üyeliği konusunda isteklerini dile getirmişlerdir. İran, Nijerya, Sudan, Suriye, Yunanistan ve Bangladeş de BRICS üyeliği için adım atabileceklerini deklare etmişlerdir. Türkiye 2013 yılında Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinin gerilemesinin ardından BRICS üyeliği konusuna daha da önem vermiştir. D-8 ülkeleri ile ilgili bilgi edinmek için de buraya göz atabilirsiniz.