BES Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı e-BEAS Nedir, Ne İşe Yarar?

BES Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı e-BEAS Nedir, Ne İşe Yarar?

17 Ekim 2020 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde onlarca yıldır önemli bir kavram olan “bireysel emeklilik”, zaman içerisinde gelişmekte olan ülkelerde de dikkat çekmeye başlamıştır. Ülkemizde de bireysel emekliliğin önemi zaman içerisinde kavranmış ve bu konuda bir dizi yasal düzenleme de yapılmıştır. Bireysel emeklilik ile ilgili olarak alanında uzman kişilerin hizmet vermesi gerekliliği ortaya çıkarken; bu alandaki uzmanlığın kanıtlanması için bazı şartlar ortaya çıkmıştır. Bu şartlardan biri de e-BEAS sınavı; bir diğer ifadeyle “bireysel emeklilik aracıları sınavı”. BES bireysel emeklilik aracıları e-BEAS sınavı nedir, ne işe yarar detaylandıralım…

BES Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı e-BEAS Nedir?

Kamuoyunda BES sınavı olarak da adlandırılan “bireysel emeklilik aracıları sınavı”; kariyerine bireysel emeklilik uzmanı olarak devam etmek isteyen yahut bu alanda geleceğe yönelik çeşitli planları bulunan kişilerin girmesi gereken yazılı bir imtihandır. Bireysel Emeklilik Aracısı Sınavı’nı Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) gerçekleştirmektedir. Sınavın gerçekleştirildiği 3 farklı il bulunmaktadır. Aynı zamanda ülkemizin de en büyük illeri olan İstanbul, Ankara ve İzmir e-BEAS sınavının gerçekleştirildiği kentlerdir.

BES Sınavı’na Kimler Katılabilir, Nasıl Başvuru Yapılır?

BEAS sınavı online ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle “e-BEAS” olarak ifade edilmektedir. Sınava girmek için adayların belirli şartlara haiz olmaları gerekmektedir. Bu şartlardan “öğrenim koşulu” en az lise ve dengi okuldan mezun olmak şeklinde belirtilmiştir. Bununla birlikte lise ve dengi okuldan mezun olan kişinin; sigortacılık, bankacılık ya da sermaye piyasası aracı kurumlarında sınava başvuru tarihinden önceki 3 yıl içerisinde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaktadır.

BEAS sınavına 2 yıllık (ön lisans) mezunları da katılabilmektedir. Bankacılık, sigortacılık, borsa ve finans, finans, işletme, maliye, menkul kıymetler ve sermaye piyasası, muhasebe, para ve sermaye yönetimi, pazarlama ve satış yönetimi ile bakanlıkça belirlenen diğer 2 yıllık bölümlerin mezunları BEAS sınavına katılabilmektedir. Adayların taşıması gereken nitelikler detaylı olarak https://www.nurkanaydogan.com.tr/bes-sinavi-e-beas-sinavi/ içeriğinde verilmiştir.

BES Sınav Ücreti Ne Kadar?

BES Sınavı başvurusu online olarak yapılabilmektedir. Sınav başvuruları Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) resmi sitesi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. BES sınav ücretinin hali hazırda 470 TL (sınava ilk kez girecekler için) ve sınav tekrarında da 235 TL olduğunu belirtmekte yarar var. Bu ücrette yıl bazında güncelleme olabileceği de unutulmamalıdır.

BES Sınavı Ne İşe Yarar, Sınav Sonucunda Ne Olur?

“Bireysel Emeklilik” alanında kariyer yapmak isteyen kişiler yeterliliklerini e-BEAS sınavı ile BES lisanslama imkanına kavuşmuş olurlar ve bu yeterliliklerini belgelendirebilirler. Sınav sonucu; sınavı takip eden en geç 5. iş gününe kadar açıklanır. Sınav sonucunda başarılı olan adaylara mesleki bilgisinin yeterliliğini göstermek adına lisans belgesi verilmektedir. Bu belge sayesinde BES’e dair hizmet veren özel ve kamu kurumlarında (bankalar, sigorta şirketleri vs.) istihdam edilmenin önü açılmış olur.