Bankalar Arası Para Transferi Nasıl Yapılır?

Bankalar Arası Para Transferi Nasıl Yapılır?

27 Mayıs 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Günlük hayatımızda bankalar büyük yer kaplamakta ve önem arz etmektedir. Gerek bireysel gerekse ticari işlemlerde para alışverişi, finansman sağlama, para transferi, yatırım vb. konularda bankalar olmazsa olmaz konumunda. Sıklıkla kullanılmakla birlikte detayları merak edilen en önemli konulardan biri de bankalar arası para transferi. “Bankalar arası para transferi nasıl yapılır?”, “Bankalar arası para transferi çeşitleri nelerdir?” gibi soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

Bankalara arası para transferi yönteminin iki çeşidi vardır. Bunlar havale ve EFT. Bu iki yöntemle de bankalar arası para transferi gerçekleştirilebilir. Aralarında ufak bir fark vardır ki bu da; biri aynı iki banka arasında yapılan para alışverişine verilen addır, diğeri ise farklı bankalar arasındaki para transferidir.

Havale Nedir?

Havale, bir bankanın farklı şubeleri arasında gerçekleştirilen elektronik para alışverişine denir. Yani bir B bankasının, C şubesi ile A şubesi arasında yapılan para transferine denir. Şubenin aynı ya da farklı ilde olması bir önem arz etmemektedir. Havalede, para bankadan çıkmaz. Yalnızca şubeler arası dolaşır. Bu sebepten ötürü, para transfer işlemi gerçekleştiği an, para karşı hesaba geçer. Yani havale işlemi ile akşam saatlerinde, hafta sonu kısacası mesai saatleri dışında da para akışı mümkündür. Elbette ki internetten ya da bankamatikten yaptığınız takdirde. Burada önemli olan havale işlemi yapmak için bir şekilde bankaya talimat vermektir. Talimat verildikten sonra o işlem anında gerçekleşmek durumundadır. Bu işleme hesaptan havale ya da hesaba havale denilmektedir.

Havale İşlemi Ücretli Midir?

Para banka dışına çıkmadığı için akla “havale ücretli midir?” sorusu geliyor elbette. Havale, banka değiştirmediği için pek çok bankada ücretsiz olarak yapılmaktadır. Havale için masraf alan bankalarda ise havale ücreti değişkenlik göstermektedir. Havale masrafı bankadan bankaya farklılık arz etmektedir.

Havale İle Yapılan Para Transferi Ne Kadar Sürede Karşı Hesaba Geçer?

Havale ile para transferi aynı banka içerisinde gerçekleştiğinden dolayı, para akışı hızlı gerçekleşmektedir. Para, havale yapıldığı gün içerisinde hatta çoğu zaman işlem gerçekleştirildiği anda ilgili hesaba geçmektedir. Hafta sonu havale geçer mi, resmi tatillerde havale işlemi yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Havale ile Virman Arasındaki Fark Nedir?

Virman da havale gibi bir para transfer yöntemidir. Havale ile virman arasında küçük bir ayrıntı bulunmaktadır. Havale aynı banka bünyesi altındaki farklı hesaplara yapılan para aktarımı iken virman ise bir kişinin bir bankadaki farklı hesapları arasında gerçekleştirilen para transferidir. Yani B bankasında, E- F- G hesaplarına sahip olan birinin, bu hesaplar arasında yaptığı para transferine virman denilmektedir.

EFT Nedir?

Bankalar arasında para transferi yöntemlerinden biri de EFT’dir. EFT yani “Elektronik Fon Transferi” farklı bankalar arasında gerçekleştirilen para alışverişidir. Yani EFT’de B bankasındaki bir hesaptan C bankasındaki bir hesaba para aktarımı söz konusudur. Havale ile arasındaki fark para transferi yapılan bankanın farklı bir banka olmasıdır. EFT ile para transferi işleminde, para Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCBM) kullandığı EFT sisteminden geçmektedir. Bu sebepten söz konusu para transferi işlemine EFT denilmektedir.

EFT de para farklı bankalar arasında dolaştığından dolayı havale işlemine göre daha uzun sürmektedir. Mesai saatleri dışında EFT ile transfer edilen para, ilgili hesaba takip eden mesai saatleri içinde geçmektedir. Örneğin 17.00’den sonra ya da hafta sonu EFT işlemi yapmışsanız, transfer etmek istediğini para, takip eden ilk iş günü karşı hesaba geçecektir. Gün içerisinde EFT ile yollanan para da anında karşı hesapta olamamaktadır. Örneğin hafta içi saat 16.00’dan sonra EFT ile yollanılan para ilgili hesaba aynı gün geçmeyip, ertesi güne kalabilir. EFT bankalar arasında yalnızca para transferini ifade etmez. Borsa işlemleri, hazine bonosu işlemleri de EFT ile yapılabilmektedir. Resmi tatillerde EFT işlemi, hafta sonu EFT geçer mi konusunda daha detaylı bilgiye buradan sahip olabilirsiniz.

EFT İşlemi Ücretli Midir?

EFT farklı bankalar arasında para transferi olduğundan dolayı ücretlidir. Yani EFT işleminde masraf alınmaktadır ve bu masraf işlem yapılan bankaya göre farklılık göstermektedir. EFT ücreti internet bankacılığı kullanılarak minimuma indirilebilir.

EFT İle Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

EFT ile havale arasında birkaç fark bulunmaktadır.

– EFT ücretli, havale ise (çoğu zaman) ücretsizdir.

– EFT farklı bankalar arasındaki para transferi iken, havale aynı banka altındaki farklı hesaplara yapılan para transferidir.

– Havale çok hızlı gerçekleşirken EFT biraz zaman almaktadır.