Banka Zaman Aşımı Sorgulama TMSF Zaman Aşımı Sorgulama

Banka Zaman Aşımı Sorgulama TMSF Zaman Aşımı Sorgulama

20 Ocak 2020 1 Yazar: Emine Zaman

Bankalar vatandaşın ekonomik hayatını kolaylaştıran kurumlar arasında yer almaktadır. Banka hesaplarını hem güvence, hem de getiri aracı olarak kullanan vatandaşlar, bazı durumlarda bu hesaplardaki birikimlerini unutabilmektedir. Yahut banka hesap sahibinin başına gelen nahoş bir olaydan dolayı banka hesaplarında uzun süre işlem olmaması da yaşanabilen durumlardandır. Böylesi hallerde banka hesabı “zaman aşımı süreci” başlamaktadır. Bankada Zaman Aşımı hakkında merak ettiğiniz bütün sorulara ve bu soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Zaman Aşımı ile ilgili olarak yazımızda cevap bulabileceğiniz sorular şunlardır. Zaman Aşımı Nedir? Bankada Zaman Aşımı Nedir? Banka Hesabı Zaman Aşımı Nedir? Zaman Aşımı Süresi Ne Kadardır? Zaman Aşımı Sonunda Ne Olur? Bankada Zaman Aşımı Süreci Nasıl İşler? Banka Hesabı Zaman Aşımı Süreci! Yanlışlıkla Zamanaşımına Giren Hesaba Ne Yapılmalı? Yanlış Zaman Aşımı İşlediyse Ne Yapılmalı? Haksız Zaman Aşımı İptali! Kiralık Kasa Zaman Aşımı Var Mı? Kiralık Kasa Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar? Blokeli Hesap Zaman Aşımı Var Mı? Blokeli Hesap Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar? Banka Zaman Aşımı İçin Kişiyi Uyarır Mı? Banka Zaman Aşımı Uyarısı!

Zaman Aşımı Nedir? Bankada Zaman Aşımı Nedir? Banka Hesabı Zaman Aşımı Nedir?

Zamanaşımı; belli bir hakkın kullanılabilmesi için verilen sürenin dolmasıdır. Bankada zamanaşımı; bankadaki hesap, mevduat, emanet vb. ile ilgili olarak yasal sürenin dolması nedeniyle bütün hakların kaybedilmesidir. Banka hesabı zamanaşımı; kişinin banka hesabında bulunan parası üzerindeki yasal haklarını, yasal sürenin dolması nedeniyle kaybetmesidir.

Zaman Aşımı Süresi Ne Kadardır?

Bankada zaman aşımı süresi 10 yıldır. Banka devlet garantisi hakkındaki sorularınızın cevaplarını da buradan bulabilirsiniz.

Zaman Aşımı Sonunda Ne Olur?

Zaman aşımı sonunda bankada bulunan hesap, emanet vb. değerlen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilir.

Bankada Zaman Aşımı Süreci Nasıl İşler? Banka Hesabı Zaman Aşımı Süreci!

Bankada zaman aşımı süreci, kişinin ilgili değer üzerinde yaptığı son işlem tarihinden başlamak üzere işler ve 10 yıl boyunca devam eder. 10 yılın sonunda ilgili değer TMSF’ye devredilir.

Yanlışlıkla Zamanaşımına Giren Hesaba Ne Yapılmalı? Yanlış Zaman Aşımı İşlediyse Ne Yapılmalı? Haksız Zaman Aşımı İptali!

Yanlışlıkla Zaman Aşımı işlemi yapılan hesap, emanet, kiralık kasa vb. gibi değerler ile ilgili TMSF’ye başvurmak mümkündür. Yanlış zaman aşımı işlediğine dair kanıtlar ile ilgili birlikte TMSF’ye başvurularak zamanaşımına itiraz edilebilir. Haksız zaman aşımı iptali TMSF yetkisindedir.

Kiralık Kasada Zaman Aşımı Var Mı? Kiralık Kasa Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar?

Kiralık Kasada zamanaşımı vardır. Kiralık kasa hesabı zaman aşımı ilgili hesapta yapılan son işlem tarihinden itibaren başlamaktadır. Kiralık kasa zaman aşımı da kiralık kasaya yapılan son ziyaretin akabinde başlamaktadır.

Blokeli Hesap Zaman Aşımı Var Mı? Blokeli Hesap Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar?

Üzerinde yasal bloke bulunan hesaplar için de zaman aşımı bulunmaktadır. Yasal blokeli hesabın zaman aşımı süreci, hesabın üzerine bloke konulması ile durur. Hesap üzerinden yasal blokenin kaldırılması ile zaman aşımı süreci yeniden işlemeye başlar.

Banka Zamanaşımı İçin Kişiyi Uyarır Mı? Banka Zaman Aşımı Uyarısı!

Banka zamanaşımı süresinin son yılına giren hesaplar ile ilgili olarak kamuoyuna duyuruda bulunmaktadır. Zaman aşımı duyurusu için ilgili hesabın bakiyesinin en az 50 TL olması gerekmektedir. Bu duyuruya bir cevap gelmemesi durumunda; zamanaşımına giren hesaplar, takip eden yılın Haziran ayında TMSF’ye devredilmektedir. Banka devlet garantisi hakkındaki sorularınızın cevaplarını da buradan bulabilirsiniz.