Avrupa’da Oturma İzni ve Vatandaşlığa Hak Kazanmak

Avrupa’da Oturma İzni ve Vatandaşlığa Hak Kazanmak

18 Nisan 2021 0 Yazar: Şerife Uslu

Oturma izni, vize ve vatandaşlık alma konularında genel bir kafa karışıklığı var. Doğru zannedilen ancak son derece yanlış bilgilere sahibiz. Mesela bir Almanla evlendiğinizde otomatik olarak Alman Vatandaşlığı kazanılabiliyor zannediliyor. Ya da Amerikalıyla, İngilizle ya da Fransızla… Yahut hemen bahse konu ülke vatandaşlıklarının tüm haklarından faydalanılacağı zannediliyor. Yabancı ülkeden ev alındığında anında vatandaşlığa geçileceği  ya da beş yıllık oturma izninin hemen elde edileceği düşünülüyor. Tüm bu yanlış bilgilerin yerine Avrupa’da oturma izni ve vatandaşlığa hak kazanmak konularına doğru bilgiler ile değinelim…

Avrupa’da Oturma İzni ve Vatandaşlığa Hak Kazanmak

Yabancı ülke vatandaşlığı nasıl kazanılır sorusunun cevaplarını öncelikle maddeler halinde verelim ve akabinde madde madde cevapları detaylandıralım:

  • Evlilik Yoluyla Yurtdışı Vatandaşlık Kazanımı
  • Oturum Yoluyla Yabancı Ülke Vatandaşlık Kazanımı
  • Gayrimenkul Satın Alarak Diğer Ülke Vatandaşlığı Kazanma
  • Kültür Entegrasyonu İle Yabancı Ülke Vatandaşlık Edinimi

Evlilik Yoluyla Diğer Ülke Vatandaşı Olma

Avrupalı  veya Amerikalı biriyle evlendiğiniz takdirde direkt pasaport almak mümkün değil. Sebebine gelince, bunu olabildiğince kapsamlı söyleyelim ki her ülke için düşünün. Bir ülkenin pasaportunu alabilmek için o ülke vatandaşı olmanız, orada yaşamınızı sürdürüyor olmanızın yanı sıra sürdürmüyorsanız da o ülkenin lisanını (B1 seviyesinde) konuşuyor olmanız ve ülkesine göre değişkenlik gösterir sürede evli olmak gerekiyor.

Amerikalı ile evli olan ve Türkiye’de yaşayan kişi ABD pasaportu alırken son derece zorluk çekecektir. Ancak vize alımında daha rahat edecektir. 10 yıllık vize alabilecektir. Oturma izni de kolay kolay elde edilememektedir. Orada vergisini ya da sigorta, elektrik, su veya gaz faturasını ödediğiniz  bir eviniz olmalı oturma izni için. Satın almak zorunda değilsiniz, kira olabilir mühim olan vergisini ödemeniz.

Amerika’ya birkaç kere girip çıkmış olmalısınız. Aynı şey Avrupa için de geçerli. Hollandalı biriyle evliyseniz ancak Fransa’da yaşıyorsanız Hollanda pasaportunu en az 7 yıl sonra edinebiliyorsunuz. Artı Hollandaca (Flemenkce) bilmek de şart. Bir de ekonomik seviyenizin iki kişiyi geçindirecek şekilde olması gerekiyor. Söz konusu şartlar sağlandığında bahse konu yabancı ülkenin yetkili resmi makamları tarafından şu sorular yöneltilmektedir.

Neden Pasaport İstiyorsunuz? Neden Pasaporta İhtiyacınız Var? Yani Neden Türkiye’de ya da X bir Ülkede Yaşadığınız Halde Hollanda (O ülkenin) Pasaportuna İhtiyacınız Var?

Bu soruya ne şekilde cevap verilirse verilsin Hollanda’da yaşanmıyorsa cevabın geçerliliği bulunmuyor. Yaşamayı düşünüyorsanız; o halde 1 ila 5 yıl arası oturma izni elde edilebilmektedir. Çünkü daha yaşamaya başlamamışsınız. Pasaport demek çalışma izni ve o ülkenin sosyal yardım haklarından faydalanmak demek. Sizin o ülkede olmadan bunları talep etmenizin bir anlamı yok.

Örneğin İtalya’da yaşayan kişinin eşinin pasaportunun O’na bir faydası yok. Yetkili kurumlara bu konuda baskı yapıldığında size “Nerede yaşıyorsanız oradan vatandaşlık almalısınız” diyorlar. Tüm bu söylenilenler Türkiye’de yaşamakta olanlar için. Ancak Hollandalı bir kişi ile on yıldır evlisiniz; Hollanda’da eşinizin evi veya ailesi üzerine evi var ve Avrupa’da ikamet ediyorsunuz; o zaman durum farklı. Diyorsunuz ki; “Fransa’da yaşıyorum ancak buradan vatandaşlık almak istemiyorum. Bunca yılda hak kazandım ancak Hollanda’yı istiyorum çünkü emekliliğimde oraya geleceğim.” Bu durumda kapsamlı bir dil sınavına giriyorsunuz. Geçtiğiniz takdirde vatandaşlık talep süreciniz işliyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere; uzun süredir evli olmanız ve Türkiye dışında bir ülkede yaşamanız gerekiyor.

Dilimizi Biliyor Musun? (Hollandaca / Fransızca / Almanca) Biliyor Musun?

Bu konuşmayı zaten Hollandaca (yerleşmek istediğiniz ülke dilinde) yapıyor olmanız gerek. Aksi takdirde başvurunuzu kabul dahi etmiyorlar. Avrupa Topluluğundan evlilik veya oturma yolu ile pasaport almak isterseniz o ülkenin dilini konuşmaya bakın, aksi takdirde sınavı geçemezsiniz.

Pasaport yani vatandaşlık almak demek o ülkeyi vatanın görmek demek. Diyelim gittiğiniz ülkede 5 yıl yaşadınız ve pasaport için başvurdunuz (Bu arada her ülkenin vatandaşlığa başvuru hakkı süresi farklı. İspanya 10 yıl, Fransa 5, İngiltere’de 10 yıl gibi…) bundan sonra bir buçuk yıl civarı o ülkede olmanız gerekiyor. Randevularınızı kaçırmamanız önemli. Tabii başvuru bir noktada reddedilmezse…

Oturum Yoluyla Başka Ülke Vatandaşı Olma

Her ülkenin kriteri farklı yine de ana kriter dil ve kültürü tanımak. Dil sorunu yoksa ne güzel, süreyi bekleyeceksiniz. Örneğin Fransa’da 5 yıl. Kulağa az gibi gelebilir ancak bu 5 yıl boyunca Fransa’da yaşamanız gerek. Üzerinize kira kontratı, fatura ve banka hesabınız olmalı. Geçinecek kadar paranız olmalı (şu anda minimum 1500 Euro/aylık civarında gelir gerekli. Bankada 1 milyon Euronuz olsa da ilgilenmiyor, başvurunuzu reddediyorlar). Şahsi olmasa da evinize onca para girmeli ve sağlık sorununuz olmamalı. Zaten sizden devlet doktorundan onaylı bir sağlık raporu isteyecekler ve ciğer ve tansiyon ölçümünü kendileri yapıyor. Süreç ise 2 yıl civarında. Oturum yoluyla vatandaşlık konusu apayrı ve değişik parametreleri olan bir durum… Bunu farklı bir yazıda detaylandıralım…

Gayrimenkul Satın Alarak Diğer Ülke Vatandaşlığı Kazanma

Avrupa’da bazı ülkeler için gayrimenkul satın alımı vatandaşlık edinimi sağlıyor. Bu ülkelerden bazıları; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta vb… Ancak Avrupa Birliği bu duruma soğuk bakıyor. Büyük (Almanya, Fransa vb.) AB ülkelerinde; gayrimenkul satın almanızın  içinde otursanız da ne oturuma ne vatandaşlığa  bir etkisi bulunmuyor. Oturumunuzu beş yıl dolana dek her yıl yenilemeniz gerekiyor.

Kültüre Adaptasyon (Entegrasyon) Yoluyla Yabancı Vatandaşlık Alma

Yabancı yurt dışında bir üniversitede öğrenim görmekte olan kişi o ülkenin vatandaşlığına genellikle 3. yılından itibaren başvuruda bulunabilir.