ASEAN Nedir ASEAN Açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği

ASEAN Nedir ASEAN Açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği

14 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

ASEAN açılımı Association of Southeast Asian Nations yani Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’dir. Vietnam Savaşı’ndan kaynaklanan komünist gelişmeye karşı 8 Ağustos 1967’de kurulmuştur. Bu uluslararası kuruluşun 2005 yılındaki toplam gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 884 milyar dolar olmuştur. ASEAN nedir ASEAN açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği hakkında merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.

ASEAN Nedir ASEAN Açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği

Bu yazıda; ASEAN nedir? Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Kuruluşu, ASEAN merkezi nerededir? ASEAN genel sekreteri kimdir, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Üyeleri, ASEAN Amacı ve Faaliyetleri, ASEAN Türkiye İlişkisi başlıklarına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

ASEAN nedir? Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Kuruluşu

ASEAN Association of Southeast Asian Nations’ın kısaltmasıdır. Türkçesi ise Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’dir. ASEAN 8 Ağustos 1967 yılında Bankong’da kurulmuştur. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’ni Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur ülkeleri bir araya gelerek kurmuşlardır. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği kurulduğu günden bu yana yıllık yüzde 4 büyüme yakalamış ve 2006 yılında gayri safi yurt içi hasılası 1,066 trilyon dolara yükselmiştir. ASEAN 4,5 kilometre kareye yayılmış ve toplam nüfusu 500 milyon civarına çıkmıştır.

ASEAN merkezi nerededir? ASEAN genel sekreteri kimdir?

1967’de kurulan ASEAN merkezi Cakarta’dadır. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği genel sekreteri Le Luong Minh’dir.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Üyeleri

ASEAN kurucu ülkeleri Singapur, Endonezya, Filipinler, Malezya, Tayland’tır. Bu uluslararası ekonomik örgüte 1984 yılında Bruney, 1995 yılında Vietnam, 1997’de Laos ve Myanmar, 1999’da ise Kamboçya üye olmuştur.

Üyelerin yanı sıra ASEAN’ın diyalog ortakları da bulunmaktadır. Bunlar; Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Avusturalya ve Yeni Zelanda’dır.

Sektörel diyalog ortakları ise, Türkiye, Pakistan, Norveç ve İsviçre’dir.

ASEAN Amacı ve Faaliyetleri

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği amacı esas itibari ile üye ülkelerin ve bölgenin ekonomik büyümesini hızlandırmak, sosyal ve kültürel gelişime katkıda bulunmak, bölgede barış ve istikrarın egemen olmasını sağlamaktır. Buna binaen 2003 yılında ASEAN Ekonomi Topluluğu, ASEAN Toplum ve Kültür Topluluğu, ASEAN Güvenlik Topluluğu oluşturulmuştur. ASEAN toplantılarında ormancılık, ticaret, enerji, çevre, yoksullukla mücadele ve daha pek çok konu konuşulmakta ve sorunlara çözüm aranmaktadır.

ASEAN Türkiye İlişkisi

Türkiye ASEAN üyesi değildir. Lakin örgütün sektörel diyalog ortaklarındandır. Türkiye 23 Temmuz 2010 tarihinde ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’na taraf olmuştur.

ECLAC Nedir? Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.