2020 Asgari Ücret Hakkında Sendikalardan Açıklama!

2020 Asgari Ücret Hakkında Sendikalardan Açıklama!

20 Aralık 2019 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

2020 yılı asgari ücret tutarı hakkında görüşmeler devam ederken sendikalardan ortak açıklama yapıldı. Türk- İş, DİSK; Hak- İş 2020 asgari ücretin 2 bin 578 TL’den aşağı olamayacağı konusunda ortak görüş bildirdi. İşte Türk- İş Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısı detayları..

Sendikalar: 2020 Asgari Ücret 2.578 TL Altında Olamaz!

Türk- İŞ Genel Merkezi’nde, asgari ücret komisyonu çalışmalarını değerlendirmek adına Türk- İş, Hak- İş ve DİSK sendika temsilcileri bir araya gelerek basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda açıklamalarda bulunan Türk- İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, 2 bin 578 Türk Lirası altında gelecek bir asgari ücret teklifini değerlendirmeye almayacaklarını söyledi. Asgari ücret tespit komisyonunda işçi kesimini Türk- İş’in temsil ettiğini belirten Nazmi Irgat, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 TL olduğunu vurguladı.

İstanbul Esnaf Bankası hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Hak- İş ve DİSK’in de söz konusu tutarı desteklediğini aktaran Irgat, biz 3 işçi sendikası konfederasyonu ortak bir açıklama sunuyoruz dedi. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyede olması gerektiğini vurgulayan Nazmi Irgat, şimdiye kadar gerçekleşen asgari ücret belirleme komisyonu toplantılarında iyimser bir gelişme olmadığını dile getirdi. Milyonlarca kişinin ailesini asgari ücretle geçindirdiğinin altını çizen Irgat, bu kişilerin merakla sonucu beklediklerini söyledi. Günümüzde her alanda fiyat artışı yaşandığını belirten Nazmi Irgat, esas korunması gerekenin işverenler değil işçiler olduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra asgari ücret seviyesinde bir gelirin vergi dışı bırakılmasını talep ettiklerini deklare eden Türk- İş Genel Sekreteri, bunun tüm işçi sendikalarının ortak talebi olduğunu bildirdi.

Nazmi Irgat ülkemizde asgari ücretin pazarlık konusu olduğunu ve ücret belirlenirken ailenin dikkate alınmadığını söyleyerek, ülkede artan refahın asgari ücretliye yansıtılmadığını vurguladı. Irgat, komisyon çalışmalarında belirleyicinin hükümet yaklaşımı olduğunu lakin 2020 yılı için işçilerin yaklaşımına uygun bir asgari ücret belirlenmesini talep ettiklerini bildirdi.