2019 Üçüncü Çeyreğinde Sistem İçi Yatırım Arttı!

2019 Üçüncü Çeyreğinde Sistem İçi Yatırım Arttı!

2 Aralık 2019 0 Yazar: Emine Zaman

2019’un üçüncü çeyreğine ilişkin Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırma sonucuna göre 2019 üçüncü çeyreğinde sistem içi yatırım arttı. Yatırımcı sistem dışı dövizden bir nebze uzaklaşarak tahvil, bono ve sistem içi altın tasarrufuna yöneldi. Söz konusu dönemde tasarruf sahipliği oranında da artış görüldü.

2019 Üçüncü Çeyreğinde Tasarruf Eğilimi Arttı!

ING Bank 2019’un 3. çeyreğine ilişkin Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması (TTEA) sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonucuna göre ilgili dönemde toplam tasarrufların büyük kısmını oluşturan sistem içi finansal ürünler oranı artarak yüzde 83 seviyesine çıktı. Bu seviye son iki yılda görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Son dönemde düşmekte olan tasarruf sahipliği oranı 2019 üçüncü çeyrekte artışa geçmiştir. İlgili dönemde tasarruf sahipliği 0ranı yüzde 0,2 artarak yüzde 13,6 seviyesinde gerçekleşti.

TTEA sonucuna göre üçüncü çeyrekte yatırımcı tahvil, bono, fon, sistem içi altın yatırımına yöneldi. Bu dönemde yatırımcının dövizden uzaklaşması sebebi ile dövizli vadeli hesap tercihi yüzde 13’ten yüzde 9 seviyesine geriledi. Araştırma neticesinde yakın vadede tasarruf yapma eğilimi olan tüketici sayısında artış görüldü. Yakın vadede tasarruf yapmak isteyenlerin oranı yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,3 oranında artış göstererek yüzde 27,7 seviyesine yükseldi. 3 ay içerisinde tasarruf edeceğini belirten tüketici oranı 2019 ikinci çeyreğindeki ile aynı seviyeyi korudu ve yüzde 14’te kaldı. Araştırma sonucuna göre tüketicinin tasarruf edememe nedenleri arasında yer alan gelir yetersizliği durumu üçüncü çeyrekte yüzde 5 artışla yüzde 69 seviyesine çıktı.

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz; “kendimi biraz zorlarsam tasarruf edebilirim” diyen tüketici oranı yüzde 3’lük artışla yüzde 26 seviyesine çıktığını söyledi. Gökgöz tasarruf etme eğilimini banka olarak her zaman destekleyeceklerini ve buna yönelik ürün ve hizmetlerin çeşitlendirileceğini açıkladı.

ING Bank kredili mevduat hesabı hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.