2019 Kron Yılı Mı Olacak?

2019 Kron Yılı Mı Olacak?

11 Kasım 2018 0 Yazar: Emine Zaman

2018 yılı döviz kurları bakımından son derece hareketli geçen bir yıl oldu. Amerikan Doları ve Euro, diğer para birimleri karşısında prim yaparak 2018 yılının büyük bölümünü geride bıraktılar. Gelişmekte olan ülkeler arasında dolar ve Euro karşısında en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri ise maalesef Türk Lirası oldu. 2019 yılında dolar ve Euro’nun güçlü seyrini devam ettireceğini belirten uzmanlar; bununla birlikte Kron’dan da bir atak bekliyorlar. Uzmanlara göre 2019 Kron yılı olacak.

Norveç Kronu ve İsveç Kronu son yıllarda Türk Lirası karşısında değer kazansa da, Amerikan Doları ve Euro karşısında ise beklenen artışı gösteremedi. Oysa geçtiğimiz yıl uzmanlar Kron’un FED’in sıkılaştırma politikası sonucunda dolar ve Euro karşısında değerleneceği bir yıl geçireceğini ön görmekteydi.

Norveç Kronu Dolar Karşısında Toparlanacak Mı?

2018 yılı başına Dolar Norveç Kronu paritesi 8,1 noktasından merhaba demişti. Hali hazırda ise Amerikan Doları Norveç Kronu paritesi yaklaşık 8,5 seviyesinden işlem görüyor. Bu da, aradan geçen yaklaşık 1 yıllık zaman diliminde Norveç Kronu’nun Amerikan Doları karşısında takribi yüzde 5 dolayında değer kaybettiği anlamına geliyor. Üstelik Norveç Kronu’nun Amerikan Doları karşısında yaşadığı değer kaybı yeni de değil.

2016 yılında 1 Amerikan Doları yaklaşık 6 Norveç Kronu’na denk iken, bu rakam günümüzde 8,5 noktasına ulaşmış durumda. Norveç Kronu’nun Amerikan Doları karşısında kan kaybetmesinin 2019 yılı itibari ile son bulacağı görüşü uzmanlarda hakim. Bu görüşe göre Amerikan Doları Norveç Kronu paritesi 2019 yılında 8 dolaylarına geri dönebilir.

İsveç Kronu Dolar Karşısında Eriyor!

İsveç Kronu Amerikan Doları karşısında 2018 yılını iyi geçirmeyen bir diğer para birimi oldu. 2018 yılı başında 1 Amerikan Doları yaklaşık 8,15 İsveç Kronu’na denk iken, hali hazırda 1 Amerikan Doları 9,1 İsveç Kronu’na denk. İsveç Kronu’nun da 2019 yılında bu grafiği tersine çevirmesi bekleniyor. Konu hakkında görüşüne başvurulan ekonomistler 2019 yılında İsveç Kronu’nun Amerikan Doları karşısında toparlanmasını beklediklerinin altını çiziyor. Buna göre 2019 yılında 1 Amerikan Doları’nın yeniden 8 İsveç Kronu’na denk konuma gelebileceği ön görülüyor.

Amerikan Doları hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.